Stripdagen Haarlem – Het grootste stripfestival van Noord-Europa

Stripdagen Haarlem, het grootste stripfestival van Noord-Europa, heeft dit jaar als hoofdthema: De maakbare mens – 200 jaar Frankenstein. Van 25 mei t/m 3 juni zijn in heel Haarlem exposities, feesten, lezingen, workshops, theater- en filmvoorstellingen over Frankenstein en andere monsters. De traditionele stripbeurs vindt plaats op 26-27 mei.

Van 25 mei t/m 3 juni vindt door heel Haarlem de veertiende editie van Stripdagen Haarlem plaats. Tien dagen lang wordt het beeldverhaal in al zijn facetten belicht en de cross-over met andere kunstdisciplines benadrukt. Omdat het dit jaar 200 jaar geleden is dat Mary Shelley haar beroemde roman Frankenstein or The Modern Prometheus publiceerde is het hoofdthema: De maakbare mens – 200 jaar Frankenstein. De hoofdtentoonstelling in 37PK is gewijd aan alle verschijningsvormen van Shelley’s monster, zowel in de literatuur als in film en uiteraard in strips. Omdat Frankensteins ideaal van de maakbare mens eveneens centraal staat in de moderne wetenschapsbeoefening – zoals robotica, designer-DNA, nanotechnologie voor medische toepassingen en kunstmatige intelligentie – gaat Stripdagen Haarlem ook in op de maatschappelijke consequenties van die technologische ontwikkelingen, met onder andere een educatief programma in 37PK en een wetenschapsdebat in de bibliotheek Zuid-Kennemerland.

De traditionele stripbeurs met stands van tekenaars en uitgevers op de Grote Markt en in de Philharmonie is als vanouds in het eerste festivalweekend, ditmaal 26-27 mei. Andere speerpunten in de programmering zijn onder meer de expo KLAMZWEET: Zombies, Griezels & andere Creeps in Museum Haarlem, de expo Dr. Radnoud’s Lab in Nieuwe Vide waarvoor diverse kunstenaars samen hun eigen monster maken, een expo van de tekenaars van horrorfilmtijdschrift Schokkend Nieuws in Galerie Gemund, een filmvertoning van Frankenstein met live muziek in de Filmschuur en een lezing/paneldiscussie met Adriaan van Dis en Peter van Dongen over de graphic novel Familieziek, naar Van Dis’ roman. Voor het volledige programma: www.stripdagenhaarlem.nl

DEEL DIT ARTIKEL OP

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

CALBUTPAARS

UITAGENDA HAARLEM

CALBUTORANJE

UITAGENDA AMSTERDAM

LEES DE UITKRANT ONLINE

UITKRANT OP INSTAGRAM

UITKRANT OP FACEBOOK