El & Ben – Het echte klassieke bruine huiskamercafé

De geschiedenis van het in Haarlem centrum gelegen huiskamercafé Café El & Ben, is weer terug waar het moest zijn: als familiebedrijf. De 44 jarige Michel van Schagen en zijn vrouw Marieke namen het café over, en zodoende is het nu weer in handen van de oorspronkelijke familie. UITkrant Haarlem sprak met de trotse eigenaar

Michel, wat deed je voordat je café El & Ben overnam?

“Ik kom uit de horeca en heb een kok/kelners opleiding gevolgd, heb gewerkt bij cafetaria de Tempelier waar we destijds nog snacks zelf maakte. Daarna naar Café de Hoek waar ik mijn vrouw Marieke ontmoette! Vanaf daar ben ik naar de bloemenveiling gegaan en ben nu al zo n 12 jaar werkzaam voor de gemeente Amsterdam.

Nu wij het café hebben gekocht is het weer in familiehanden, want ik ben de kleinzoon van Ben van Schagen. Ik werk ook in het café, samen met mijn steun en toeverlaat Marieke en uiteraard onze El Bouman die ons zo af en toe een handje helpt. Zij heeft het 40 jaar gerund en kan het nog steeds niet los laten, want het is en blijft haar kindje natuurlijk waar een groot deel van haar leven ligt. Mijn opa en oma El zijn in 1975 begonnen, toen heette het nog café Diana. Opa is in 1996 overleden en El heeft het doorgezet en met veel plezier zo n 40 jaar uitgebaat. Mijn opa zei weleens ‘ik ga mijn schoen uitlaten’ en kwam pas de volgende dag terug. Ook hadden ze twee hondjes genaamd Coco en Whisky. Nou, die wisten precies waar mijn opa zat als hij op stap was en als het tijd was om naar huis te gaan stuurde hij de hondjes netjes met de taxi naar huis en ging hij nog even door!”

Waar zijn jullie uniek in?

“Als je bij ons binnen komt is het net of je thuis komt en dat is ook onze bedoeling. Wij hebben nu ook een dartteam en organiseren best veel veel in het café. Zo hebben we af en toe een popquiz, een foodquiz, één keer per maand op vrijdagavond klaverjassen. Verder doen we veel voor de gasten en maken het zo gezellig mogelijk. Wij steunen een stichting die  Merci heet. Daar is El haar zuster weer heel nauw bij betrokken. Zij helpt daar kansarme kinderen en doet dat al jaren met veel succes. Al het geld dat binnen komt gaat ook rechtstreeks daarheen en blijft dus ook niets aan de zogezegde strijkstok hangen en elke cent komt ook daadwerkelijk daar terecht hoe fijn is dat.”

Jullie hebben een uniek biljart. Wat kan je erover vertellen?

“Het is een jubileum uitvoering n.a.v. het 50 jarig bestaan van Wilhelmina Biljarts. Daar zijn er nog maar drie van. Ik heb het onlangs volledig laten restaureren. Elke dinsdagavond ons trouwe biljartteam Zaterdag 17 november het Peter Posthuma toernooi. Peter was al vanaf het begin bij Café El & Ben lid van  de biljartvereniging en overleed dit jaar. Als er een feest bij ons in de zaak is gaat het biljart op wielen, worden de gokkasten opgehaald en het biljart de hoek in gerold. Bij feestjes moet je denken aan onder meer Oktoberfest, Koningsdag en Haarlem Jazz.”

Heb je nog plannen voor de toekomst?

“De tapinstallatie uitbreiden en je moet blijven ontwikkelen en goed luisteren naar de wensen van de gasten. We willen ook nog meer organiseren, zoals bijvoorbeeld een spelletjesavond en met kerstavond kerstliederen zingen met Gluhwein en Chocorum.”

Wat kan je de lezer aanraden?

“Kom gezellig een keer langs bij ons huiskamer café El &en Ben.

Heb je zin om te biljarten kan dat natuurlijk altijd behalve op dinsdag dan speelt onze vaste biljart club zelf.”

Huiskamer café El & Ben

Krocht 2 Haarlem

T 06 20749331/ 023 5310116

www.cafeelenben.nl ook op Facebook

 

DEEL DIT ARTIKEL OP

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

CALBUTPAARS

UITAGENDA HAARLEM

CALBUTORANJE

UITAGENDA AMSTERDAM

LEES DE UITKRANT ONLINE

UITKRANT OP INSTAGRAM

UITKRANT OP FACEBOOK