Spaarnwouderstraatspecial

Vanaf de monumentale Amsterdamse Poort tot helemaal aan de Hagestraat slingert de Spaarnwouderstraat door Haarlem Oost, ingeklemd tussen het Spaarne en de Potgieterbuurt. De straat is levendig door de bonte mix van winkels en bedrijven, waar nog steeds nieuwe ondernemers zich vestigen; van zakelijke dienstverlening en maatschappelijke organisaties tot ateliers, winkels, ambachten en speciaalzaken. Voor een kerst- of verjaardagscadeau, een lekkere cappuccino, of net dat juiste stofje: de Spaarnwouderstraat heeft ‘t!
Molen de Adriaan wordt druk bezocht door toeristen uit de hele wereld. Na een bezoek van de Molen kan men doorlopen via de Houtmarkt en/of de Vissersbocht langs het Spaarne naar de Spaarnwouderstraat.

Geschiedenis
De Spaarnwouderstraat is altijd een straat geweest met veel economische activiteiten. In de 15e en 16e eeuw waren de bewoners actief met scheepsbouw en woonden er diverse
schippers. De straat was vroeger een belangrijke en ook een echte rijke straat. Direct aan de entree van Haarlem staat de Amsterdamse Poort, vroeger de Spaarnwouder Poort.
Vanaf 1632 is de straat door de komst van de trekvaart veranderd in één van de drukste straten van Haarlem. De bewoners hebben zich toegelegd op het doorgaande verkeer dat op weg is naar het centrum of de trekschuit. Er zijn bakkerijen, kruidenierszaakjes, smederijen en wagenmakerijen, maar vooral kroegen en herbergen gevestigd. De straat is veranderd in een lange sliert drankgelegenheden en winkels die hun waren aanprijzen door middel van uithangborden met namen als ‘De opgaande Zon’, ‘De Amsterdamsche Koeketer’ en ‘Het Paert in de Wiegh’.

Nu
De ambachten zijn er nog steeds. Tussen de Amsterdamse Poort en de bocht in het Spaarne bevindt zich een levendige straat die net even anders is dan het centrum van Haarlem met alle gevestigde ketens. UITkrant Haarlem weet wat er zo leuk is aan de Spaarnwouderstraat:

VAN MARIS DE MARKTWINKEL
De marktwinkel is van oudsher het adres voor uw gordijnen. Wij zijn ruim gesorteerd in overgordijnen, inbetweens, vitrages, rolgordijnen, duettes, multishades, lamellen en jaloezieën. Gordijnen maken uw huis af. Daarom bieden wij u de mogelijkheid om stalen mee naar huis te nemen. Zo kunt u op uw gemak kijken of kleur en materiaal bij u interieur passen. Tevens kunt komen wij gratis bij u opmeten en kan alles voor u gemonteerd worden.

Van Maris de Marktwinkel, Spaarnewouderstraat 64, Haarlem, T 023-5363571, www.de-marktwinkel.nl, open van di t/m za 10:00 – 17:00 uur.

image001
Sinds kort hebben we in Molen De Adriaan een kweern, ook wel een Romeinse handmolen genoemd. Het is een korenmolen die met de hand wordt rondgedraaid. Kom het een keer zelf proberen. Koop een zak graan en neem pannekoekenmeel mee naar huis!
De eerste verdieping is geheel vernieuwd. Kom de nieuwe panelen met informatie over het begin van de Molen, en haar buren zoals Kenau, zelf bekijken. Maak een selfie met de Magere Schutterij (van Frans Hals) op de achtergrond. Of geef hier een feestje.

Bridge,iets voor u ?

Bridgecentrum Groot Slemp is gevestigd aan de Burgwal 20 in Haarlem. In november 2014 werd het 30-jarige jubileum gevierd.
Er spelen 2 bridgeverenigingen , waarvan op maandagavond B.C.Trits en op de donderdagavond B.C.Alert.
Beide clubs kunnen nog nieuwe leden gebruiken.
Op dinsdag en woensdag zijn er cursusavonden onder leiding van een gediplomeerde docent.
Eind januari start een beginnerscursus van 12 avonden.
Interesse? Meld je nu aan bij

Hans Koot
Burgwal 20
2011 BD Haarlem
023-5331512
h.koot@hotmail.nl

Rondom het Spaarne kunt u de Spaarne Kunstroute bewandelen en op bezoek gaan bij de 17 galeries/ateliers. In het nieuwe jaar is er veel nieuws te bezichtigen. Objecten, beelden, schilderijen, foto’s, grote en kleine tekeningen, performances, u vindt het allemaal op uw weg. De aanwezige kunstenaars en galeriehoud(st)ers zullen u hartelijk ontvangen. Deze wandeling door het oudste zeer sfeervolle deel van Haarlem, waarbij het levendige Spaarne nooit ver weg is, geeft u een uniek Haarlems kunstgevoel. Er zijn ook voldoende culinaire genoegens te beleven in de vele cafe’s en restaurants die u op uw weg tegenkomt.

De Spaarne Kunstroute is op 5 februari geopend van 13.00 – 17.00 uur. De kunstenaars cq galeriehouders/sters zullen u hartelijk ontvangen.


Suriname Holidays: voor uw droomreis naar Suriname
Op de fiets langs oude plantages? Struinen door ongerept regenwoud? Of liever languit in een hangmat? In Suriname kan het allemaal. Uw droomreis naar dit prachtige land boekt u bij Suriname Holidays. Wij zijn een klein, gespecialiseerd reisbureau voor individuele reizen naar Suriname. Onze persoonlijke benadering en flexibiliteit zijn belangrijke pluspunten en daarmee regelen wij net dat beetje extra voor u. Nieuwsgierig wat Suriname Holidays u te bieden heeft? Neem dan een kijkje op onze website of kom langs op kantoor. Wij informeren u graag over de vele mogelijkheden. U vindt ons in de Spaarnwouderstraat
Suzette Eeltink en Hélène Schrader.
Suriname Holidays

Spaarnwouderstraat 76

Haarlem

Tel: 023-533 4028

info@surinameholidays.nl

www.surinameholidays.nl

KINDERTHEATER DE TOVERKNOL

De prinses op de erwt
Prins Mick moet van de koningin, zijn moeder op zoek naar een prinses om mee te trouwen. Maar eigenlijk speelt hij liever met dinosaurussen… Want hoe weet je wie een echte prinses is? Daarom heeft Prins Mick van zijn moeder een boek gekregen; hoe herken je een prinses? Iets met matrassen en een erwt….?

De prinses met de dikke bips
Heel, heel lang geleden leefde er een lieve, mooie prinses. Ze werd de prinses met de “dikke bips” genoemd. Sterke, stoere prinsen zoals prins Jokkebrok en prins Lekkerding komen van heinde en verre om te prinses te ontmoeten… Of willen ze alleen haar bijzondere bips zien? Is er een prins die verder kijkt dan zijn neus lang is?

De voorstelling ’de prinses op de erwt’ speelt van woensdag, 21 december t/m zondag 22 januari 2017
De voorstelling ‘de prinses met de dikke bips’ speelt van woensdag, 25 januari t/m zondag 5 maart 2017
In de kerstvakantie zijn er, naast de reguliere voorstellingsdagen – en tijden, extra voorstellingen op:
• woensdag, 21, 26, 28 en 29 december om 10.30, 12.15 en 14.00 uur
• woensdag, 4 en 5 januari om 10.30, 12.15 en 14.00 uur

Van der Raad Kleinvak

Breien, haken en punniken is weer helemaal in! Van der Raad is een speciaalzaak voor thuisbreiers en handwerkliefhebbers. Kleinvak is alom bekend om zijn uitgebreide collectie aan wol, garen en fournituren maar ook patronen voor zowel de beginneling als voor de ervaren breister. Service is het allerbelangrijkste artikel in de winkel, dus neem de tijd om je te laten inspireren in de ongedwongen sfeer. Heb je altijd al willen leren breien, quilten of een beanie maken, kijk dan op de website voor leuke videolessen!

Van der Raad Kleinvak
Dinsdag tm vrijdag 10.00-17.30 uur
Zaterdag 10.00-17.00 uur
Spaarnwouderstraat 85 zw, Haarlem
T 023 – 538 30 33 vd-raad.com

opmaak-advertorial-vreeswijk

DEEL DIT ARTIKEL OP

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES DE UITKRANT ONLINE

UITKRANT OP INSTAGRAM

UITKRANT OP FACEBOOK