This Variation
in het Stedelijk Museum

This variation van Tino Sehgal (1976) wordt van 4 februari tot en met 3 maart 2019 opnieuw uitgevoerd. Het is één van de meest grootschalige werken die Sehgal creëerde en was in 2015 te zien in het Stedelijk tijdens het 365 dagen durende retrospectief A year at the Stedelijk: Tino Sehgal. Het aangekochte werk was toen de absolute publiekslieveling. Reden om This variation, nu als onderdeel van de Stedelijk-collectie, opnieuw uit te voeren.

 

Bij Sehgal is het kunstwerk een ontmoeting tussen kunstwerk en publiek. De kunstenaar maakt geen objecten, maar creëert ‘situaties’ in het museum, waarbij de vertolkers (o.a. dansers) specifieke handelingen uitvoeren. Deze ontmoetingen bieden de bezoeker een volstrekt unieke ervaring van het levende kunstwerk.

 

Curator Martijn van Nieuwenhuyzen: “Een van de grootste genoegens tijdens het retrospectief van Sehgal in 2015 was dagelijks de zalen op te gaan en te ervaren hoe het publiek op zijn ‘situaties’ reageert. Het is steeds weer anders. Ik kijk er naar uit om dit in februari dit opnieuw mee te maken, zeker met dit monumentale werk, dat alle aspecten van Sehgals oeuvre in zich verenigt”.

 

This variation speelt zich af in een geheel verduisterde zaal op de begane grond, waar de bezoeker wordt ondergedompeld in een ruimte waar een grote groep vertolkers een steeds veranderend en verrassend zintuiglijk landschap creëert. Door constant te variëren in vorm en door de focus van de bezoekers te sturen door middel van geluid, beweging, spraak en zang, worden de zintuigen op scherp gezet en vervaagt de grens tussen toeschouwer en vertolker.

 

This variation (2012), oorspronkelijk gemaakt voor Documenta 13 in 2012, kon het Stedelijk aankopen mede dankzij de genereuze steun van het Mondriaan Fonds, en de Curator Circle en de International Collector Circle van het Stedelijk Museum.

 

 

Stedelijk Museum Amsterdam

Museumplein 10

1071 DJ Amsterdam

www.stedelijk.nl

DEEL DIT ARTIKEL OP

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

CALBUTPAARS

UITAGENDA HAARLEM

CALBUTORANJE

UITAGENDA AMSTERDAM

LEES DE UITKRANT ONLINE

UITKRANT OP INSTAGRAM

UITKRANT OP FACEBOOK