ZWAANSWIJK EN SIPKES IN JELTES CAFÉ

1997. Dat was het jaar waarin Piet Zwaanswijk twee belangrijke cultuurprijzen kreeg. Belangrijk en statusverhogend was de Gouden Olifant, de Haarlemse Cultuurprijs. Maar Zwaanswijk was net zo verguld toen hij de Jannie Sipkes-prijs kreeg. Jannie was uniek, zegt Zwaanswijk, ‘in het stimuleren van kunstenaars en het toegankelijk maken voor een groot publiek’.
Dat blijkt ook uit de vele tientallen kunstwerken die ze naliet. Ter oriëntatie: Haarlemse kunstenaars uit de jaren 80 en 90. In aansluiting op de expositie van Zwaanswijk , tot half september in Jeltes Café, richt hij zich op een inrichting van het door Sipkes nagelaten werk. Deze markante Haarlemse was heel lang de drijvende kracht achter de Haarlemse Kunstuitleen. Dat was een vernieuwend platform waar publiek voordelig kunst in huis kon halen. Ze bouwde ook zelf een verzameling kunstwerken op. Piet Zwaanswijk en Roland van Tetterode maakten er een selectie uit, die een interessant Haarlems tijdsbeeld geven.
Het wordt een verkooptentoonstelling. Van de opbrengst wordt nog één keer een Jannie Sipkes-prijs gefinancierd. Dat was decennia lang het jaarlijkse gebaar van de Haarlemse Kunstuitleen aan een kunstenaar die wat ondersteuning verdiende. In de praktijk bestond de jury uit één persoon. De directrice van de kunstuitleen kon slecht tegen tegenspraak. Deze keer jureert Jacques Overtoom. Hij mag geheel naar eigen inzicht een doel bepalen.
Op de werken kan half september worden geboden. De hoogste bieder krijgt het. Aan het eind van de Kunstlijn (2 november, 16.00 uur) wordt de tentoonstelling feestelijk afgesloten en wordt de winnaar van de Jannie Sipkes- prijs 2014 bekend gemaakt in Jeltes Café, Schagchelstraat, Haarlem.

Exposities in Jeltes Café:

Eerste helft van de maand: Journaalbeelden (nieuwe schilderijen aangevuld) van Piet Zwaanswijk

Tweede Helft van de maand: Verkooptentoonstelling ‘Sipkes in Jeltes’

Jeltes Café
SCHAGCHELSTRAAT 15 HAARLEM
T 023 5324956 https://nl-nl.facebook.com/jeltes.cafe

DEEL DIT ARTIKEL OP

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES DE UITKRANT ONLINE

UITKRANT OP INSTAGRAM

UITKRANT OP FACEBOOK