MuseumTV: door de ogen van…

MuseumTV presenteert de nieuwste aflevering van de serie Door de ogen van… De serie brengt nieuwkomers en Nederlanders met een migratieachtergrond naar diverse collecties en tentoonstellingen van Nederlandse musea. De eerste reeks afleveringen met Kader Abdolah in CODA Museum Apeldoorn, Steven Brunswijk in Beeld en Geluid, Gerda Havertong in Paleis Het Loo en Stephanie Afrifa in het Eye Filmmuseum waren al te zien via de kanalen van MuseumTV. Vandaag presenteren wij met trots de volgende aflevering met Gershwin Bonevacia in het Van Gogh Museum! Vraag is, hoe kijken verschillende mensen vanuit diverse culturele achtergronden naar Nederlands erfgoed? MuseumTV is een inclusief platform voor alle musea en wil de drempel naar museumbezoek verlagen. Daarom vindt het platform het van belang dat iedereen zich aangesproken voelt door de video’s van het platform, ongeacht achtergrond of waar je ook in Nederland woont.

 

Door de ogen van…
Voor een grote groep Nederlanders met een migratieachtergrond is het erfgoed van hun nieuwe thuisland nog onbekend terrein. De serie Door de ogen van… wil een bijdrage leveren om de drempel die er tussen musea en deze groeiende doelgroep bestaat te verlagen. In de serie bezoeken rolmodellen uit gemeenschappen met verschillende culturele achtergronden een van de vele Nederlandse musea. De rolmodellen worden bijvoorbeeld conservator voor één dag en mogen daarbij een toevoeging doen aan de bestaande collectie of tentoonstelling van het museum. Door hun keuze, hun kijk op de collectie en de kennismaking met hun verleden, komt de kijker meer te weten over deze rolmodellen. Kijkers met verschillende achtergronden kunnen zich hierin herkennen of juist kennis maken met (een andere kijk op) het cultureel erfgoed in Nederland.

‘Met de serie Door de ogen van… willen we voor een meer inclusieve blik zorgen op het Nederlands erfgoed. Op die manier willen we voor Nederlanders met verschillende culturele achtergronden de drempel naar het museum verlagen’ aldus Marieke van der Donk, directeur van MuseumTV.

‘Vluchtelingen hebben vaak een bijzonder verhaal te vertellen, ook over hoe belangrijk kunst voor hen is en hoe ze tegen Nederlandse kunst aankijken. We willen museumliefhebbers en deze vluchtelingen met deze serie dichterbij elkaar brengen’ aldus Saskia Bolt van Vluchtelingenwerk Nederland.

Naast het CODA Museum Apeldoorn, Beeld en Geluid, Eye filmmuseum, Paleis Het Loo en het Van Gogh Museum, nemen verschillende andere musea deel aan de serie. Onder andere The Black Archives, Van Abbemuseum, Drents Museum en Museum voor Wereldculturen. De filmpjes zijn vanaf juli zichtbaar via de kanalen van MuseumTV en bij NPO 2 Extra. Met ingang van september zal MuseumTV ook te zien zijn bij Ziggo.

 

 

Gershwin Bonevacia bezoekt het Van Gogh Museum
In deze editie van Door de ogen van… neemt Gershwin Bonevacia de kijkers mee door het Van Gogh Museum in Amsterdam. Gershwin is sinds 2019 stadsdichter van Amsterdam en schrijft over uiteenlopende onderwerpen: van onderwijs en duurzaamheid tot Harry Potter en Vincent van Gogh! Gershwin dwaalt door de vaste collectie van het Van Gogh Museum en komt daar langs enkele voorwerpen die bij hem herinneringen oproepen aan zijn eigen leven.

 

Gerda Havertong bezoekt Paleis Het Loo
In deze aflevering bezoekt actrice Gerda Havertong Paleis Het Loo. Hoe ervaart Gerda Havertong het collectiedepot? Welk werk dat haar verbindt met haar thuisland voegt Gerda Havertong toe aan het depot?

 

Stephanie Afrifa bezoekt William Kentridge in Eye Filmmuseum
Voor deze aflevering bezoekt curator en presentatrice Stephanie Afrifa de tentoonstelling van de Zuid-Afrikaanse kunstenaar William Kentridge in Eye Filmmuseum. In 2015 schonk William Kentridge 10 Drawings for Projection (1989-2011) aan het museum. Hoe kijkt Stephanie Afrifa aan tegen deze tentoonstelling van films die de bewogen geschiedenis van Zuid-Afrika belichten?

 

Steven Brunswijk bezoekt Serieus grappig in Beeld en Geluid
Voor deze aflevering gaat conservator Jop Euwijk (Beeld en Geluid) in gesprek met komiek en presentator Steven Brunswijk. Steven Brunswijk is in Paramaribo geboren en opgegroeid in Nederland. Nog altijd liggen de roots van zijn humor in zijn geboorteland. Met ‘Surinaams sausje’ bestrooit hij zijn humor. Hoe kijkt hij aan tegen satire in Nederland? Gaat het te ver? Of kan het niet ver genoeg gaan?

 

Kader Abdolah bezoekt CODA Museum Apeldoorn
In de eerste aflevering bezoekt auteur Kader Abdolah samen met museumdirecteur Carin Reinders CODA Museum Apeldoorn. Hoe ervaart Kader Abdolah de tentoonstelling Beauty of the Battle? Welk werk dat hem zo aan zijn thuisland doet denken voegt Kader Abdolah toe aan de tentoonstelling?

 

Meer informatie: www.museumtv.nl

DEEL DIT ARTIKEL OP

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

CALBUTPAARS

UITAGENDA HAARLEM

CALBUTORANJE

UITAGENDA AMSTERDAM

LEES DE UITKRANT ONLINE

UITKRANT OP INSTAGRAM

UITKRANT OP FACEBOOK