Kerstconcert mannenkoor De Mastreechter Staar in Zandvoort

Het oudste en bekendste Nederlands mannenkoor, bijna 132 jaar oud. Opgericht in 1883, werd het koor in 1899 een Koninklijke Zangvereniging. Vanaf 1903 waren koningin Wilhelmina, Juliana en Beatrix, beschermvrouwe van de Staar. Nu met prinses Beatrix, is dat gebleven. Het vaandel van het koor draagt de oranje wimpel met kroon. De president draagt een lint met de erepenning van Koningin Wilhelmina. De naam ‘Staar’ (Maastrichts voor ‘ster’) verwijst naar de ster in het stadswapen van Maastricht.

 

De twee Staardirigenten, Peter Gielen (1891-1943) en Martin Koekelkoren (1947-1976) hebben een blijvende invloed gehad op het repertoire van de Staar. ‘De Staar’ – in eigen omgeving de meest gebruikte naam – verzorgt samen met soliste(n) zelfstandig een volledig concertprogramma. Om de twee jaar wordt een nieuw programma samengesteld; het nieuw concertprogramma 2014-2016 is genaamd; “En passant”.

 

Het koor geeft per jaar ca. 20 concerten in theaters en kerken in Nederland en België, en gaat om de twee/drie jaar op concertreis naar het buitenland. De Staar heeft al vele jaren zijn eigen solist, de bas-bariton Bér Schellings. De laatste jaren zijn daarbij gekomen, eerste tenoren Gerard Hartman en Fabio Verga. In de achterliggende jaren is het koor in vrijwel alle Europese landen geweest, zelfs in Canada. De Staar treedt vaker op bij belangrijke ceremonies. Het optreden van de Staar als gast-koor in concerten en Tv-opnames van André Rieu levert het koor een miljoenenpubliek en veel positieve publiciteit. De Mastreechter Staar besteedt veel aandacht aan vernieuwing van het programma en de verjonging van de vereniging.

 

Zaterdag 21 december 2019

Kerstconcert Koninklijke Zangvereniging Mastreechter Staar

o.l.v. Frederik Verhooge – dirigent

m.m.v. Michiel Balhauss – piano, Bèr Schellings – bas/bariton Fabio Verga – tenor, Bibi Ortjens – sopraan, Hans Reuser – presentatie

 

Locatie: RK St. Agatha Kerk, Grote Krocht 45, Zandvoort

Aanvang: 20.00 uur (kerk open 19.15 uur) Toegang:  € 20,00

Meer info en kaartverkoop via: www.classicconcerts.nl

DEEL DIT ARTIKEL OP

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

CALBUTPAARS

UITAGENDA HAARLEM

CALBUTORANJE

UITAGENDA AMSTERDAM

LEES DE UITKRANT ONLINE

UITKRANT OP INSTAGRAM

UITKRANT OP FACEBOOK