Het Volk in Dothan

De schrijver Joost van de Vondel schreef rond 1640 het treurspel Joseph in Dothan. Het verhaal speelt in Dothan, een streek ten noorden van Sichem in Israël.

Jozef moet daar van zijn vader Jacob zijn broers gaan opzoeken om te kijken hoe het met hen en het vee gaat, dat zij daar hoeden. De broers zijn jaloers op Jozef. Hij is het lievelingetje van hun vader. Sommigen willen Jozef doden. Besloten wordt om Jozef in een verlaten, opgedroogde put te werpen en vervolgens als slaaf aan een voorbijtrekkende karavaan naar Egypte te verkopen. Jacob wordt later wijsgemaakt, dat Jozef door wilde dieren verscheurd is. Naast broederhaat en jaloezie spelen twijfel en wroeging over de laffe daad van Jozefs broers een belangrijke rol in het stuk. Het Volk maakt een ingrijpende bewerking van dit klassieke drama door een nieuwe eigentijdse hertaling en achtergrond te creëren. Drie docenten in het hoger onderwijs proberen hun studenten dit
bijbeldrama voor te schotelen. De persoonlijke problemen van de docenten drukken tijdens de uitvoering een dominante rol op het spel. Hoe men ook zijn best doet, steeds weer blijken privéproblemen een degelijke uitvoering in de weg te staan.

In seizoen 2015-2016 bestaat Stichting Toneelgroep Het Volk 40 jaar. De groep heeft besloten om dit memorabele jubileum op te luisteren met een reprise van een der beste en meest gelauwerde stukken uit zijn bestaan.
www.toneelgroephetvolk.nl

DEEL DIT ARTIKEL OP

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES DE UITKRANT ONLINE

UITKRANT OP INSTAGRAM

UITKRANT OP FACEBOOK