Theater Utrecht en Rosa Ensemble spelen Crave van Sarah Kane

Utrechtse succesproductie maakt landelijke tournee

Op 2 september 2015 start in Utrecht de reprise van de succesvolle voorstelling Crave van Theater Utrecht in samenwerking met het Rosa Ensemble. De voorstelling was vorig jaar exclusief te zien in Theater De Paardenkathedraal in Utrecht en is enthousiast ontvangen door zowel pers als publiek. De voorstelling gaat tot 8 oktober 2015 op landelijke tournee.

De voorstelling werd geschreven door de roemruchte Britse toneelschrijfster Sarah Kane, de regie is in handen van Thibaud Delpeut en het spel is van Joost Bolt, Astrid van Eck, Titus Muizelaar en Karina Smulders. Componist Wilbert Bulsink ontwikkelde een exclusieve nieuwe compositie voor de vier musici van Rosa Ensemble. De voorstelling is na Utrecht te zien in Den Haag, Nijmegen, Amsterdam, Haarlem, Groningen, Den Bosch en Rotterdam.

Crave 

Na de successen van zijn voorstellingen Blasted en 4.48 Psychosis ensceneerde Thibaud Delpeut in 2014 met Crave opnieuw een tekst van de voor hem zo belangrijke Britse toneelschrijfster Sarah Kane. Delpeut ziet Crave als een stemmenpartituur voor twee mannen en twee vrouwen die in de woestenij van het grootstedelijke leven zoeken naar verbintenis en betekenis – hunkerend naar de louterende kracht van de liefde. In een gelaagd weefsel van vraag en antwoord, monoloog en samenspraak wordt een zinderende wereld gecreëerd van verlangen, onderdrukking en verlossing. Sarah Kane Crave (1998) betekende de definitieve doorbraak in de even korte als belangwekkende carrière van de Engelse toneelschrijfster Sarah Kane (1971-1999). Na drie schandaalsuccessen kreeg ze met Crave eindelijk de erkenning van de critici en de waardering van het grotere publiek. Haar niet aflatende zoektocht naar de samensmelting van vorm en inhoud kreeg in Crave gestalte met een uiterst muzikaal en ritmisch stemmenstuk. Een geslaagde poging om – zoals ze zelf ooit aangaf – uit te vinden hoe een goede dichter ze kon zijn terwijl ze nog steeds een tekst voor het theater schreef.

Thi baud Del peut

Thibaud Delpeut (1978) heeft zich in enkele jaren tijd ontwikkeld tot een vaste waarde binnen het Nederlandse theaterlandschap. Zijn regies kenmerken zich door de dilemma’s in de zoektocht naar zingeving van de mens. In zijn intense, veelal muzikale voorstellingen wordt hij steeds gedreven door de vraag waarom de wereld is zoals hij is en waarom samenleven – zowel op het persoonlijke als het maatschappelijke vlak – vaak zo ingewikkeld is.

Rosa Ensemble Crave is een coproductie met het Utrechtse Rosa Ensemble. Het ensemble staat voor een mix van muziek en theater, licht en serieus, akoestisch en elektronisch, traditioneel en experimenteel, klassiek en pop.

Cast
Actrice Karina Smulders was sinds haar afstuderen in 2002 onderdeel van het vaste ensemble van Toneelgroep Amsterdam. Sinds Crave is zij een van de terugkerende gezichten bij Theater Utrecht. Voor haar rol in Na de repetitie/Persona werd zij genomineerd voor een Theo d’Or in 2013. Titus Muizelaar heeft sinds 1971 een indrukwekkende carrière opgebouwd, hij speelde veelvuldig in voorstellingen bij Toneelgroep Amsterdam en was daar ook chef de tableau. Astrid van Eck werd voor haar rol in Honingjagers van Peer Wittebols bekroond met een Colombina in 2013. Joost Bolt was veelvuldig te zien in voorstellingen van het Haagse theatergezelschap De Appel.

Speellijst
2 t/m 6 september: Theater De Paardenkathedraal, Utrecht
9 t/m 11 september: Theater aan het Spui, Den Haag
12 september: LUX Mariënburg, Nijmegen
17 t/m 23 september: Frascati, Amsterdam
24 t/m 26 september: Toneelschuur, Haarlem
29 september: Grand Theatre, Groningen
7 oktober: Verkadefabriek, Den Bosch
8 oktober: Rotterdamse Schouwburg, Rotterdam

Voor meer informatie zie: www.theaterutrecht.nl

DEEL DIT ARTIKEL OP

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

CALBUTPAARS

UITAGENDA HAARLEM

CALBUTORANJE

UITAGENDA AMSTERDAM

LEES DE UITKRANT ONLINE

UITKRANT OP INSTAGRAM

UITKRANT OP FACEBOOK